Spise og drikke i New Zealand
Det har været en stor fordel, at vi har rørt os meget, for man spiser godt i New Zealand. Det er billigt at spise ude, og portionerne er store, hvilket betød at vi aldrig nåede til desserterne.
Det var ikke kun maden, men hele kulturen og atmosfæren på restauranter, caféer og pubber der resulterede i, at vi kun sjældent lavede mad selv.
Når man træder ind på et spisested bliver man budt velkommen med et menukort og en flaske koldt vand, et par glas og et smilende ”How are you today”. Mange steder går man op til baren og bestiller maden, betaler og får et messingskilt med et nr. Hvis ikke man betaler med det samme, kan man blot gå til baren og betale, når man vil afsted.
Typisk New Zealandsk mad er Lamb shank, Fish ‘n’ Chips, Salmon, Rib-eye, Venison, vegatarret og burgers med okse, kylling, fisk eller lam. Flere steder bød menuen også på Blue Cod eller White Bait. Der var oftest gode forskellige grøntsager og lidt salat som tilbehør.
Skaldyr er også et hit på menukortet flere steder. Anne fik spist sig igennem mange green mussel pots, kæmpe muslinger kogt og serveret i hvidvin/flødesauce. Glenn fik en hel Crayfish (hummer) på en restaurant i Kaikoura til 350 dkr,. Vi kunne få en hummer i samme størrelse på det lokale marked til samme pris. Generelt er prisen for råvarer i butikkerne høj ift prisen på restaurationer. Vi fandt ikke ud af, om der er lav moms, eller om personalet er underbetalt for, at det kan løbe rundt.
Økologi og lokale råvarer er meget trendy. På Farmers Market, der afholdes i mange byer om søndagen, kunne vi købe friske abrikoser, nektariner, kiwi, avocado, honning, hjemmelavet müsli, smør, free-range eggs, kager, realfruit icecream, olivenolie og vin.
Selv de mindste byer er udstyret med en indisk restaurant. Vi fik prøvet flere af dem og var meget tilfredse, men alt for mætte når vi gik derfra! De større byer har et stort udvalg af italiensk, fransk, spansk, mellemøstlig, kinesisk, burmesisk og japansk mad.
De bastante kager og engelske scones fik vi ikke dyrket så meget som deres gode is af mærket ”Kapiti”.
De 3 største hit på væske siden var Chardonnay, cola og kaffe. Vi fik ikke prøvet meget af den New Zealandske rødvin, da vi meget hurtigt forelskede os i deres Chardonnay. New Zealand er kendt for den meget høje kvalitet inden for vin. Vi fik dog ikke besøgt en af de mange Wineries, men det er helt sikkert et godt land at rejse i for vinelskere. Der er også mange bryggerier, og vi fik også smagt en del forskellige lokale ø. Fflere var gode, men nogle var også lidt kedelige. Måske har vi danskere lidt høje krav til øl!
Der serveres god kaffe på langt de fleste caféer, tankstationer, ved små kaffebiler, og selv på overnatningsstederne var der god kaffe og stempelkande.
Og så har New Zealand formået at producere et yderst konkurrencedygtigt alternativ til CocaCola og Pepsi, nemlig den økologiske fairtrade cola ”Karma Cola”, hvor en del af indtjeningen kommer colabønne bønderne til gode.
Vi fandt også en fantastisk kakaomælk lavet på belgisk chokolade i supermarkedet, der var mums at slutte en lang vandretur med.
Christchurch:
The Rockpool: Her kan du spille pool på et af de 13 poolborde, drikke en øl og spise et robust måltid både ude og inde som f.eks. Lamb shank http://therockpool.co.nz/index/
The Astro Lounge: Ligger godt gemt i en baghave ved siden af en bistro på Worcester Street, en meget central gade. Der kører Star Wars filmklip og alle retterne har navne, der er inspireret af rummet omkring os. Der var en udmærket musiker, der spillede lounge musik og meget afslappet stemning. Der var både mulighed for at indtage maden siddende i sofa, bænk eller ved spiseborde. Maden var god, vi fik Le Sun King Royal burger med Atomic Fries og Taurus (grillet oksespyd). http://www.cooknwithgas.co.nz/the-astro-lounge/
Coromandel:
The Mussel Kitchen: Store velsmagende grønmuslinger og hvidvin kan nydes udenfor med udsigt til bjergene http://www.musselkitchen.co.nz/
Dunedin:
Perc: God café, vi fik en dejlig morgenmad med groft brød, avocado, æg og salat http://www.perc.co.nz/
Taste Nature: Købmand og Café, så kan det ikke blive mere økologisk og vegetarisk – det var rigtig velsmagende og man kunne selv brygge sin kaffe med et mindre udvalg af kaffebønner http://www.tastenature.co.nz/
Kaikoura:
The Pier Hotel: Så er der Cray Fish (hummer) og andet godt Seafood http://www.thepierhotel.co.nz/
Slam Club: Super lækre sandwiches/salater serveres i denne meget sjovt indrettede café, hvor ægteparret hygger om gæsterne http://www.slamclub.nz/
Kerikeri:
The Pear Tree: Over for StoneHouse med udsigt til søen, spiste vi en god frokost, varm brie sandwich med blåbær http://thepeartree.co.nz/
Nelson:
Morri Street Café: Her fås den lækreste morgenmad lige fra klassisk eggs & bacon til krydret marrokansk æggeret og vidunderlig kaffe http://www.morrisonstreetcafe.co.nz/
Jester House: I denne finurlige have med tamme ål og naturlegeplads var der også rigtig god frokostservering på terrassen. Deres “Aubergine Parmigiano Open Sandwich” var et kæmpe hit. http://jesterhouse.co.nz/
La Gourmandise: Maden er fransk når det er bedst, og personalet er søde med deres Peter Sellers engelske dialekt http://lagourmandise.co.nz/ Der er et stort udvalg af galettes og crepes – udover alle de andre lækkerier som and, lammefilet og creme brülee.
Det lykkedes ikke at få et bord på den prisbelønnede HopGoods, der blev varmt anbefalet af vores værtinde. http://www.hopgoods.co.nz/
New Plymouth:
Monica´s Eatery: Med inspiration fra kunstneren Monica Brewster og velbesøgt af lokale kiwier. Maden var super lækker og fint anrettet i bedste gourmet stil http://www.monicaseatery.co.nz/
Arborio: Prisvindende restaurant i samme bygning som museet Puke Ariki, vi spiste en frokost udenfor bestående af grønmuslinger og en salat med grillede rejer http://www.arborio.co.nz/
Queenstown:
Toro kitchen & bar: Sublim spansk mad http://toroqueenstown.co.nz/
Ivy & Lola’s: med udsigt til vandet fik vi en fantastisk hare og rib-eye med super lækkert tilbehør http://www.ivyandlolas.com/contact.html
Rotorua:
I centrum finder man Eat Street, som helt i tråd med navnet er en gade, hvor der kan spises. Der er kun restauranter, og vi prøvede to af dem og syntes det var rigtig godt. Der var andre turister end os! http://www.rotoruanz.com/live/inner-city/eat-streat
Wanaka:
Big Fig: Slow food fast served http://www.bigfig.co.nz/ sundt og enormt lækkert
Red Star Burger Bar: Eminent gode burgere, take-away og mulighed for at spise på stedet https://redstarburgerbar.mobi2go.com/
Alivate: asiatisk fusionsmad, hvor de bla serverede Crispy Duck i pandekager- mums http://www.alivate.co.nz/
Urban Grind: Stor travl café, forståeligt nok, vi fik en rigtig god morgenmad http://www.urbangrind.co.nz/Urban_Grind/home.html
Wellington:
The Crab Shack: Omkring havnelivet finder man dette meget store spisested, med flere tv, hvor der vises surf og musikvideoer og et stort personale (vi talte 18) knoklede for at alle blev bespist godt med diverse skaldyrsretter. Der var fuldt hus, så vi startede med en øl i den tilstødende bar, mens vi ventede på et ledigt bord. Maden er god og stedet emmer af folkelig atmosfære https://www.crabshack.co.nz/